De woonkamer is het centrum van uw appartement en vormt het centrum van uw woning. Hier kunt u vrienden of familie ontmoeten, ‘s avonds ontspannen met een boek of een film. Bij de inrichting van uw woonkamer is het zinvol om duidelijk te zijn over het doel van de ruimte en de sfeer die u wilt creëren.

Inrichting volgens uw wensen

De centrale plaats in de woonkamer is de bank. De vormgeving van de bank is bepalend voor de inrichting van het interieur, maar een bank moet vooral comfortabel zijn. Een tip: Besteed bij de aankoop van een bank bijzondere aandacht aan zit- en ligcomfort. Ga op dezelfde manier te werk als bij de aankoop van een matras en probeer je voor te stellen of je een ontspannen avond op deze bank wilt doorbrengen. Wat heb je aan een stijlvolle designbank als je geen comfortabele plek hebt om te ontspannen?

Een hoekbank is bijzonder uitnodigend en biedt ook voldoende ruimte voor vrienden en bezoekers. Fauteuils maken het zitmeubelensemble compleet. Fauteuils hoeven niet noodzakelijkerwijs in dezelfde stijl te zijn als de bank, maar moeten een harmonieus totaalbeeld creëren. Cocktailstoelen zijn meer geschikt voor kleinere ruimtes dan gestoffeerde meubels, omdat ze er filigraan uitzien en toch comfortabeler zijn. Een gestoffeerde kruk nodigt u uit om uw voeten omhoog te leggen of biedt extra zitplaatsen.

Schik meubilair in groepen

Hoe dichter het meubilair, hoe huiselijker de sfeer. In plaats van een grote meubelgroep worden vaak kleine, aparte eenheden aanbevolen.

Afhankelijk van uw favoriete activiteiten, kan dit bijvoorbeeld het geval zijn:

  • Een ruimte om te chatten – met een comfortabele zitgroep en een tafel
  • Een CD kast of DVD kast kan met veel kleine dingen worden ingericht.
  • Een ruimte rond de gameconsole, het muzieksysteem en de televisie – met gezellige kussens en fauteuils om mee te flirten.
  • Een ruimte om in te spelen – met zachte vloerbedekking en ruimte om te ravotten
  • Een kleine leeshoek – met grote fauteuil, kleine tafel en leeslampje

Tip! Het is vaak verrassend knuffelig weg van de bank in de woonkamer – menig klein zitgedeelte wordt al snel een favoriete plek voor een kopje koffie of een goed boek. Een lage tafel met stoelen of bank is hiervoor geschikt.

Interieur inrichting in de woonkamer inrichting

Bij de keuze van een bijpassende salontafel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel het design als de afmetingen van de bank en de salontafel bij elkaar passen.

Hetzelfde geldt voor alle andere meubels die de inrichting van uw woonkamer compleet maken. Legborden, dressoirs of ladenkasten bieden naast praktische opbergruimte ook ruimte voor boeken en decoraties. Een tip: als u uw woonkamer met meer puristische meubels inricht, komen decoraties zoals mooie vazen en kandelaars goed tot hun recht. Hier kunt u speciale accenten leggen met kleuren en stijlen en uw individuele woonidee tot uitdrukking brengen. Om te zorgen voor een harmonieuze en stijlvolle inrichting kan het raadzaam zijn om de nadruk te leggen op een speciale kleur of stijl, bijvoorbeeld Scandinavisch of meer mediterraan.

Als u een bepaalde kleur, patroon of stijl kiest, kunt u ook kiezen voor kussens, dekens en vooral gordijnen.

Het is uw individuele smaak die hier de doorslag geeft – de inrichting van een woonkamer is immers een plek die aan uw verwachtingen voldoet en waar u zich thuis voelt. Denk er bij het ontwerpen altijd aan dat de woonkamer de centrale plaats in uw huis is.

Een badkamerkast is niet alleen geschikt voor de badkamer, maar kan, afhankelijk van het ontwerp, ook ruimte vinden in de woonkamer en veel decoraties herbergen.

Meer moed voor kleur

Veel mensen doen het zonder hun favoriete kleur in hun huis. Uit bezorgdheid ziet ze er misschien grappig uit. Of erger nog: anderen vinden haar misschien wel grappig. Maar kleuren kunnen zo veel doen: ze kunnen ons bijvoorbeeld kalmeren en gezelligheid uitstralen. Of stimulerend zijn en positieve energie uitstralen. Kleuren kunnen kamers visueel in zones onderverdelen en nissen creëren. En zelfs witte muren laten schijnen. Onze tips voor de gezellige woonkamer zijn dan ook: durf kleur te gebruiken. Vind uw kleurconcept dat past bij uw behoeften en dat levensvreugde en positieve energie overbrengt. En vergeet wat anderen denken. Je woont hier immers.

Geen angst voor uw persoonlijke mix

Net als decoratie en kleuren kan ook de inrichting individueel zijn. Dit betekent dat u zich niet hoeft te omringen met meubilair dat perfect op elkaar aansluit. Omdat dat saai en steriel lijkt. Wees moedig – en aarzel niet om meubels in te pakken die u niet in dezelfde meubelzaak heeft gekocht. Oud en nieuw. Modern en rustiek. Hout en glas. Stippen en strepen. Maakt niet uit. Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt en dat uw woonkamer bij u past. Wat je maar wilt is toegestaan.