Woonkamer – Inrichting met stijl en verstand

De woonkamer is het centrum van uw appartement en vormt het centrum van uw woning. Hier kunt u vrienden of familie ontmoeten, ‘s avonds ontspannen met een boek of een film. Bij de inrichting van uw woonkamer is het zinvol om duidelijk te zijn over het doel van de ruimte en de sfeer die u wilt creëren.

Inrichting volgens uw wensen

De centrale plaats in de woonkamer is de bank. De vormgeving van de bank is bepalend voor de inrichting van het interieur, maar een bank moet vooral comfortabel zijn. Een tip: Besteed bij de aankoop van een bank bijzondere aandacht aan zit- en ligcomfort. Ga op dezelfde manier te werk als bij de aankoop van een matras en probeer je voor te stellen of je een ontspannen avond op deze bank wilt doorbrengen. Wat heb je aan een stijlvolle designbank als je geen comfortabele plek hebt om te ontspannen?

Een hoekbank is bijzonder uitnodigend en biedt ook voldoende ruimte voor vrienden en bezoekers. Fauteuils maken het zitmeubelensemble compleet. Fauteuils hoeven niet noodzakelijkerwijs in dezelfde stijl te zijn als de bank, maar moeten een harmonieus totaalbeeld creëren. Cocktailstoelen zijn meer geschikt voor kleinere ruimtes dan gestoffeerde meubels, omdat ze er filigraan uitzien en toch comfortabeler zijn. Een gestoffeerde kruk nodigt u uit om uw voeten omhoog te leggen of biedt extra zitplaatsen.

Schik meubilair in groepen

Hoe dichter het meubilair, hoe huiselijker de sfeer. In plaats van een grote meubelgroep worden vaak kleine, aparte eenheden aanbevolen.

Afhankelijk van uw favoriete activiteiten, kan dit bijvoorbeeld het geval zijn:

  • Een ruimte om te chatten – met een comfortabele zitgroep en een tafel
  • Een CD kast of DVD kast kan met veel kleine dingen worden ingericht.
  • Een ruimte rond de gameconsole, het muzieksysteem en de televisie – met gezellige kussens en fauteuils om mee te flirten.
  • Een ruimte om in te spelen – met zachte vloerbedekking en ruimte om te ravotten
  • Een kleine leeshoek – met grote fauteuil, kleine tafel en leeslampje

Tip! Het is vaak verrassend knuffelig weg van de bank in de woonkamer – menig klein zitgedeelte wordt al snel een favoriete plek voor een kopje koffie of een goed boek. Een lage tafel met stoelen of bank is hiervoor geschikt.

Interieur inrichting in de woonkamer inrichting

Bij de keuze van een bijpassende salontafel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel het design als de afmetingen van de bank en de salontafel bij elkaar passen.

Hetzelfde geldt voor alle andere meubels die de inrichting van uw woonkamer compleet maken. Legborden, dressoirs of ladenkasten bieden naast praktische opbergruimte ook ruimte voor boeken en decoraties. Een tip: als u uw woonkamer met meer puristische meubels inricht, komen decoraties zoals mooie vazen en kandelaars goed tot hun recht. Hier kunt u speciale accenten leggen met kleuren en stijlen en uw individuele woonidee tot uitdrukking brengen. Om te zorgen voor een harmonieuze en stijlvolle inrichting kan het raadzaam zijn om de nadruk te leggen op een speciale kleur of stijl, bijvoorbeeld Scandinavisch of meer mediterraan.

Als u een bepaalde kleur, patroon of stijl kiest, kunt u ook kiezen voor kussens, dekens en vooral gordijnen.

Het is uw individuele smaak die hier de doorslag geeft – de inrichting van een woonkamer is immers een plek die aan uw verwachtingen voldoet en waar u zich thuis voelt. Denk er bij het ontwerpen altijd aan dat de woonkamer de centrale plaats in uw huis is.

Een badkamerkast is niet alleen geschikt voor de badkamer, maar kan, afhankelijk van het ontwerp, ook ruimte vinden in de woonkamer en veel decoraties herbergen.

Meer moed voor kleur

Veel mensen doen het zonder hun favoriete kleur in hun huis. Uit bezorgdheid ziet ze er misschien grappig uit. Of erger nog: anderen vinden haar misschien wel grappig. Maar kleuren kunnen zo veel doen: ze kunnen ons bijvoorbeeld kalmeren en gezelligheid uitstralen. Of stimulerend zijn en positieve energie uitstralen. Kleuren kunnen kamers visueel in zones onderverdelen en nissen creëren. En zelfs witte muren laten schijnen. Onze tips voor de gezellige woonkamer zijn dan ook: durf kleur te gebruiken. Vind uw kleurconcept dat past bij uw behoeften en dat levensvreugde en positieve energie overbrengt. En vergeet wat anderen denken. Je woont hier immers.

Geen angst voor uw persoonlijke mix

Net als decoratie en kleuren kan ook de inrichting individueel zijn. Dit betekent dat u zich niet hoeft te omringen met meubilair dat perfect op elkaar aansluit. Omdat dat saai en steriel lijkt. Wees moedig – en aarzel niet om meubels in te pakken die u niet in dezelfde meubelzaak heeft gekocht. Oud en nieuw. Modern en rustiek. Hout en glas. Stippen en strepen. Maakt niet uit. Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt en dat uw woonkamer bij u past. Wat je maar wilt is toegestaan.

Inrichtingsideeën in de woonkamer

Uw woonkamer is een plek die de meeste aandacht krijgt als het gaat om design en decoratie, omdat uw huis er omheen draait. Deze ruimte stelt uw gasten in staat om een glimp op te vangen van uw levensstijl, zonder dat ze zich verder in uw huis wagen. En gelukkig hoef je geen fortuin uit te geven om het op te fleuren.

1. Het tonen van waardevolle bezittingen

Nou, wie houdt er niet van een goede collectie? Hoe dom het anderen ook lijkt, het zal zeker gewaardeerd worden omdat het een sentimentele waarde kan hebben of een andere eigenaardige kant aan u kan laten zien. Het is tijd om die waardevolle bezittingen vrij te geven voor de tentoonstelling die ze echt verdienen. Het is een makkelijke manier om je woonkamer te personaliseren zonder dat je veel geld hoeft uit te geven aan het aanpassen van je huis.

2. Hoogtepunt met een tapijt

Tapijten zijn een van de gemakkelijkste manieren om een bijna onmiddellijke charme in uw kamer te creëren. Een stijlvol tapijt is een ideale keuze om uw vloer te verfraaien, en met zoveel opties om uit te kiezen, kunt u een tapijt kiezen dat het interieurontwerp zal verbeteren.

3. Een gezellige hoek te creëren

Doorbreek de symmetrie van standaard woonkamers door een onverwachte gezellige hoek in een hoek te introduceren. Geef deze kamer veel leven zodat ze zich onderscheidt van de rest van de woonkamer en de gasten gefascineerd zijn door de inrichting. Voeg warmte toe aan de kamer met kussens, dekens en vloertapijten.

4. Spiegel maakt het goed

Het is waar dat spiegels de illusie van licht en ruimte kunnen creëren en tegelijkertijd uw woonkamer een stijlvolle uitstraling kunnen geven. Wat kan een accentwand beter aanvullen dan een spiegelcluster met verschillende spiegelvormen? Gebruik spiegels om het natuurlijke licht of schilderachtige schoonheidsplekken zoals een kroonluchter in uw woonkamer te reflecteren.

5. Spelen rond

Gooi kussens zijn een praktische manier om glamour toe te voegen aan uw meubels. U kunt ook kussens gebruiken die groot genoeg zijn om de patronen in de stof te presenteren voor een strak ontwerp. Wist je dat? Vreemde getallen zijn ideaal voor een moderne look, terwijl even getallen het beste passen bij een traditionele look.

6. Gebruik het venster

Creëer een comfortabele gespreksruimte door meubels rond een groot raam te plaatsen om te profiteren van natuurlijk licht en uitzicht. Het creëren van een gezellig hoekje ziet er nog spectaculairder uit zonder een bank. U kunt een groep van vier stoelen samen met een poef of een salontafel opstellen, bijvoorbeeld vanuit uw kast bij een groot raam, om een opmerkelijke verandering in uw woonkamer te creëren.

7. Laat het blazen voor kleuren

Functioneel en mooi, een goede raambehandeling kan een toch al verbluffend uitzicht verbeteren. Creëer een frisse zomerse look met transparante gordijnen die over kleurrijke meubels en accessoires worden gespoten. Transparante gordijnen zijn de eenvoudigste en goedkoopste toevoegingen die u kunt maken aan uw interieur. Een vloed van natuurlijk licht over kleurrijke meubels zorgt voor een aangename uitstraling.